Autohuolto

Autohuolto

Autohuolto

Jokainen ajoneuvo, uusi tai käytetty tarvitsee hyvää säännöllistä huoltoa. Osaava autoilija voi huoltaa autoaan itse yksinkertaisten toimenpiteiden kuten polttimoiden tai pyyhkijänsulkien vaihdon osalta. Laajamittaisten huoltojen yhteydessä kaikkein järkevin ratkaisu on kuitenkin viedä ajoneuvo valtuutetulle huoltoliikkeelle. Ennen ajoneuvon huoltoon viemistä kannattaa tutustua ajoneuvon huoltokirjaan tarkkaan, jotta on myös itse selvillä autoon aiemmin tehdyistä huoltotoimenpiteistä. Päivittäisessä ajossa kuljettajan kannattaa kiinnittää tarkkaan huomiota autossa mahdollisesti ilmeneviin vikoihin, sillä mitä aiemmin ne huomaa, sitä pienemmällä vaivalla ja kustannuksilla todennäköisesti selviää. Vikojen ei kannata antaa kasautua esimerkiksi ajoneuvon seuraavaan määräaikaishuoltoon asti. Myös itse ajomukavuuden kannalta olennaiset huoltotoimenpiteet, kuten ilmastointihuolto, kannattaa toteuttaa säännöllisin väliajoin. Ilmastointilaite on syytä huoltaa vähintään kolmen vuoden välein.

Nykyään lähes joka puolella Suomea sijaitsee valtuutettu autohuolto tai autokorjaamo, joten valveutunut autoilija voi pyytää huoltotarjouksia lukuisilta päteviltä huoltoliikkeiltä. Tarjousten pyytäminen ja kilpailuttaminen on kätevää hoitaa suoraan verkossa.

Täyden palvelun autokorjaamo suorittaa ajoneuvollesi sekä vuosihuoltoa, että määräaikaishuoltoa

Ajoneuvoille suoritetaan pääsääntöisesti kahdentyyppistä säännöllisin väliajoin tehtävää huoltoa. Vuosihuoltoa tai määräaikaishuoltoa. Määräaikaishuolto on vuosihuoltoa kattavampi ja siksi myös usein kalliimpi. Termejä käytetään kuitenkin usein vaihtelevasti ja ristikkäin, mikä saattaa luoda hämmennystä niiden välisiin eroavaisuuksiin.

Vuosihuolto toteutetaan ajoneuvolle kerran vuodessa, koska sillä pyritään ylläpitämään ajoneuvon ajokuntoa ja välttää mahdolliset suuremmat viat ennakoivasti. Vuosihuollon yhteydessä ajoneuvolle suoritetaan liuta rutiininomaisia toimenpiteitä, kuten öljynvaihto, jarru- ja jäähdytinnesteiden tarkistus, alustan kunnon kartoitus ja ajovalojen testaus. Määräaikaishuolto tulee automallista riippuen suorittaa 3 vuoden tai noin 60 000 kilometrin välein.

Säännöllinen autohuolto takaa mukavat ja turvalliset ajokilometrit

Säännöllinen autohuolto takaa mukavat ja turvalliset ajokilometrit

Määräaikaishuolto sisältää tyypillisesti kaikki samat toimenpiteet kuin useammin suoritettava vuosihuolto, mutta myös liudan kattavampia ja yksityiskohtaisempia huoltotoimenpiteitä. Esimerkiksi moottorin sytytystulppien, ilmansuodattimen, vaihteistoöljyjen tai polttoainesuodatinten tarkastus ja vaihto kuuluvat vain määräaikaishuoltoon. Määräaikaishuolto-ohjelmaan kuuluvia suosituksia seuraamalla säilytetään uudemman ajoneuvon voimassa oleva takuu. Auton huolto kannattaa siis hoitaa kitsastelematta, näin vältytään suuremmilta odottamattomilta kustannuksilta.

Vuosihuolto maksaa keskimäärin noin 100-200€ ja määräaikaishuolto 200-300€. Vuosittain suoritettava auton huolto voi tuntua turhauttavalta ja kalliilta, mutta kannattaa muistaa, että vuosi- ja määräaikaishuollon tarkoituksena on säästää autoilun kokonaiskustannuksissa. Ennen kaikkea aktiivisella huollolla pyritään turvaamaan ajoneuvon moottorin kunto, sillä sen korjaaminen maksaa hyvin nopeasti tuhansia euroja. On huomattavasti pienempi paha maksaa säännölisen huollon tuomasta mielenrauhasta. Jos kuitenkin haluaa säästää rahaa huollon yhteydessä, voi olla viisasta tilata auton varaosat netistä ennakkoon ja viedä ne huoltoon. Tällöin säästää monia euroja.

Ilmastointihuolto ylläpitää ajoneuvon ajomukavuutta

Säännöllinen auton huolto takaa, että ajoneuvon päivittäinen ajaminen liikenteessä on turvallista niin kuljettajalle itselleen, kuin muille tienkäyttäjille. Samalla tavalla kuin öljynvaihto ylläpitää moottorin toimivuutta ja taloudellisuutta, niin toimiva ilmastointi lisää auton ajomukavuutta ja turvallisuutta, kun autossa on miellyttävä istua ja helppo keskittyä ajamiseen. Kuten aiemmin mainitsimme, ilmastointihuolto kannattaa toteuttaa ainakin kolmen vuoden välein, sillä ilmastointijärjestelmän kylmäaineesta voi haihtua jopa 10 – 15 prosenttia yhden vuoden aikana. Tämä vaikuttaa suoraan ilmastoinnin jäähdytystehoon.

Säännöllinen autohuolto pidentää ajoneuvosi käyttöikää. Hyvin suoritettu huolto lisää ajoneuvon käyttömukavuutta, tieliikenneturvallisuutta ja myös jälleenmyyntiarvoa. Muista siis vaatia perusteellista huoltokirjaa jokaisen huollon yhteydessä, myös ilmastointihuollon. Luotettava Ilmastointihuolto kattaa yleensä uv-väriaineen, kylmäaineen, järjestelmän kuivauksen, kompressoriöljyn ja yleisen toiminnan tarkastuksen. Varsinkin vanhempien ajoneuvoja ostaessa törmää usein siihen, että ilmastointijärjestelmä on lakannut toimimasta ja huoltokirja on puutteellinen asian tiimoilta.